Recepten

Categorieën

Vind recepten en artikelen op mijn

blog!

Plantaardige voeding

Hormonen

Persoonlijk

Alle berichten

EMB test

1-op-1 coaching

Hormooncoach
Orthomoleculair Therapeut
Natuurvoedingsdeskundige

Meet Daniëlle

Hormonen: wat zijn het & hoe werken ze?

Het woord hormoon komt van het Griekse woord hormare dat ‘in werking zetten’ betekent. En dat is precies wat hormonen doen. Ze zetten allerlei lichaamsprocessen in werking. Zo hebben hormonen invloed op onder andere je gewicht, eetlust, energie, stemming, bloedsuikerspiegel, groei, slaap, bloeddruk, lichaamstemperatuur, menstruatiecyclus, libido, enzovoort. Dit betekent dus ook dat wanneer je hormonen uit balans zijn, dit kan leiden tot uiteenlopende gezondheidsklachten en aandoeningen.

Voorbeelden van hormonen zijn onder andere oestrogeen, testosteron, progesteron, insuline, adrenaline, schildklierhormoon, cortisol, melatonine, pregnenolone, groeihormoon, oxytocine, FSH, LH, HCG, prolactine, enzovoort.

Balance is key

Hormonen worden ook wel signaalstoffen of boodschapperstoffen genoemd. Ze worden grotendeels gemaakt in de hormoonklieren en geven via de bloedbaan een seintje aan de cellen, weefsels en organen om bepaalde processen in het lichaam in gang te zetten of juist te remmen.

Voorbeelden van hormoonklieren zijn onder andere de schildklier, de bijnieren, de eilandjes van Langerhans die zich in de alvleesklier bevinden, en de eierstokken.

Hormonen doen dit om ervoor te zorgen dat het interne milieu van ons lichaam, ondanks veranderingen in onze omgeving, in evenwicht blijft. We noemen dit ook wel homeostase. Homeostase betekent vrij vertaald evenwicht of balans.

Het is dus belangrijk dat er niet te veel, maar ook zeker niet te weinig hormonen in het bloed circuleren. Daarom zitten er in de hersenen twee hormoonklieren die de hormoonproductie kunnen stimuleren of afremmen: de hypothalamus en de hypofyse. Samen vormen deze twee hormoonklieren de centrale regelkamer van het hormonale systeem.

Je kunt deze centrale regelkamer vergelijken met een thermostaat. Laten we zeggen dat de streeftemperatuur van de thermostaat ingesteld staat op 19 graden. Wanneer er koele lucht de kamer instroomt en de temperatuur als gevolg daarvan daalt, slaat de thermostaat aan. Wanneer de temperatuur in huis weer 19 graden is, slaat de thermostaat weer af. Op dezelfde manier regelen de hypothalamus en de hypofyse welk hormonen in welke hoeveelheid in het bloed circuleren.

Hormonen die niet meer nodig zijn worden door de lever afgebroken. De afbraakproducten verlaten vervolgens via de nieren of de darmen je lichaam.

Teamplayers: het hormonale systeem en het zenuwstelsel

Het hormonale systeem staat onder invloed van het zenuwstelsel en werkt hier nauw mee samen. Het zenuwstelsel registreert samen met onze zintuigen non-stop alle veranderingen die binnen en buiten het lichaam plaatsvinden. Zo meet het zenuwstelsel bijvoorbeeld de bloeddruk, ontstekingsgraad, lichaamstemperatuur, het dag- en nachtritme en het bloedsuikergehalte, maar ook of er bijvoorbeeld gevaar dreigt of dat er een leuke potentiële partner voorbij komt om mee voort te kunnen planten. Indien nodig reageert het hormonale systeem hierop door de hormoonproductie te stimuleren of af te remmen. Het zijn dus echte teamplayers!

Het sleutel-slot-principe

Wanneer het hormonale systeem een seintje krijgt van het zenuwstelsel om de hormoonproductie te stimuleren weten onze hormonen echter niet welke cellen, weefsels en organen ze precies moeten aansturen. Gelukkig weten onze cellen, weefsels en organen dat wel. Zij beschikken namelijk over specifieke receptoren, ook wel aanhechtingsplaatsen of bindingsplekken genoemd. Deze receptor kun je vergelijken met een slot waar alleen bepaalde hormonen de sleutel van hebben. Alleen wanneer de sleutel in het slot past, kan een cel, weefsel of orgaan aangestuurd worden door een hormoon. Cellen, weefsels en organen zijn dus niet gevoelig voor alle hormonen, maar alleen voor die hormonen waarvan de sleutel op de receptor (het slot) past. Bovendien zijn niet alle cellen, weefsels en organen in dezelfde mate gevoelig voor dezelfde hormonen. Sommige hebben dus meer of minder receptoren voor een bepaald hormoon om op aan te haken dan andere.

Jouw gezondheid is een reflectie van de manier waarop je leeft

Wat veel mensen niet weten is dat je zelf ontzettend veel invloed hebt op je gezondheid. Meer nog dan je misschien denkt. Onze hormonen worden namelijk sterk beïnvloed door onze leefstijl en de omgeving waaraan we onszelf blootstellen. Junkfood, onvolwaardige voeding, te weinig beweging, de hele dag binnen zitten, slecht slapen, stress, elektromagnetische straling en chemische stoffen zijn allemaal factoren die de hormonale balans kunnen verstoren. Deze factoren zijn veelal het gevolg van de maatschappij waarin wij nu leven. Een maatschappij die zich in de afgelopen jaren razendsnel heeft ontwikkelt. Dit in tegenstelling tot onze genen, wat heeft geleid tot een sterke toename in het aantal mensen met gezondheidsklachten, zoals:

 • Verstoorde cyclus
 • Onvruchtbaarheid
 • Burn-out
 • Overgangsklachten
 • Schildklierproblemen
 • Diabetes type 2
 • Slecht slapen
 • Acné, eczeem, rosacea
 • Overgewicht
 • Moeite met afvallen
 • Stemmingswisselingen
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Energiedips
 • Cravings
 • PMS, PCOS, tussentijdse bloedingen
 • Laag libido
 • Kouwelijkheid
 • Droge huid
 • Breekbare nagels
 • Gespannen of pijnlijke borsten
 • Enzovoort

Gezondheidsklachten zijn dan ook een waarschuwingssignaal van je lichaam dat er iets aan de hand is. Gelukkig heb je zelf ontzettend veel invloed op je (hormonale) gezondheid! Met de brede leefstijlaanpak volgens de She Vitality Methode kun je je hormonen weer voor je laten werken in plaats van tegen je en kun je jezelf bevrijden van veel van deze vervelende gezondheidsklachten. Ook als je er al jaren last van hebt of wanneer je denkt hier te oud voor te zijn. Je bent namelijk nooit te oud om je fit en vitaal te voelen!

Staat jouw gezondheidsklacht er niet tussen? Neem dan contact met mij op om te zien of ik je kan helpen.

© 2019- 2020 Daniëlle Verbruggen